Lockkeeper's House

Phase I of the Rehabilitation of Constitution Gardens

We're Restoring the Lockkeeper's House

The Lockkeeper's House — the oldest structure on the National Mall — has been relocated as part of a major restoration project that will transform the site with a new visitor-friendly entrance, surrounding outdoor plaza and educational displays.

Untouched for more than 40 years, the 180-year old structure will soon welcome visitors from around the world to the National Mall.

The Lockkeeper's House is a gateway between the city to the north and landscapes of the National Mall to the south, east and west, making it the ideal venue to showcase the story of commerce, development and sustainability on the National Mall.

Field Report No. 5

After a successful relocation, the Lockkeeper's House now sits on its new foundation approximately 50 feet back from the busy street corner. Resotration work continues as we move closer to opening the 180-year-old structure as a new educational site that will welcome visitors of all ages to the National Mall.

Stones that were removed from the bottom 18 inches of the house for the move have been filled back in at the new location.

Crews are in the process of cleaning and repointing the stones on the interior of the house, and the fireplaces and chimneys will soon be installed with new bricks to restore the structure back to its original design.

Scaffolding was built around the exterior of the house, creating a winter protection layer to encase it while exterior stones are cleaned and repointed. In order for the repointed mortar to set and harden, the house must be kept above 40˚F during the colder months.

In an exciting milestone, construction of the plaza seating walls and surrounding landscape has begun. Each year, over 8 million students visit the National Mall to learn about our nation's history. Once the Lockkeeper's House restoration and plaza are complete, the new educational site will allow student groups and visitors alike to gather and reflect on their National Mall experience.

Click below for previous field reports from this project:

Field Report No. 1

Field Report No. 2

Field Report No. 3

Field Report No. 4

What's Next

Check back in for more information from the next phase of the project where we will share a look at plantings for the surrounding landscape and an update on the educational displays.

Support This Project

Limited public funds are not sufficient to relocate and restore this humble structure on the National Mall.

An additional $3 million in private funding is needed to upgrade static educational displays with an interactive exhibit that will utilize modern technologies, such as visitor-activated projections that can provide guests the opportunity to interact with animated historic figures, helping tell the story of the Lockkeeper's House and the National Mall.

By preserving the Lockkeeper's House, we are choosing to save a critical part of our shared history.

Click here to lend your support today.

This Project Was Partially Funded By

S.D. Bechtel, Jr. Foundation

Volkswagen Group of America, Inc.

The Honorable C. Boyden Gray

Clark Charitable Foundation

American Express Company

Dr. Scholl Foundation